اگر دقت کرده باشید وقتی آدمها قصد دارن گنج پیدا کنن اول میرن دنبال نقشه گنج و البته که از کسی هم بتونن کمک میگیرن و همینطور اگر بخوان ساختمان یا خودرویی بسازن اول طرح و نقشه آن را میکشند و البته که از یک متخصص کمک میگیرند؛ بنابراین شما برای ساختن یک کسب و کار موفق هم نیاز به یک نقشه کاری دارید و بیزینس مدل بهترین ابزار برای تدوین نقشه کسب و کاراست که ایدهها را از یک حرف به واقعیت سودآور تبدیل میکند.
بوم مدل کسب و کار (Business Model Canvas) یک نوع نقشه کسب و کار است که برای توصیف ساختار کسب و کار و چگونگی تبدیل منابع و فعالیتها به درآمد استفاده میشود و عملاً مشخص میکند برنامه پول درآوردن شما به چه صورتیه؟
این نقشه از ۹ قسمت یا خانهی کلیدی تشکیل شده است که در آن متغیرهای کلیدی کسب و کار مثل مشتریان، ارزشهای پیشنهادی، کانالهای توزیع، روابط با مشتریان، منابع کلیدی، فعالیتها، شرکای کلیدی، هزینهها و درآمدها مورد بررسی قرار میگیرند. از این جدول برای توضیح پویایی کسب و کار و نحوهی گسترش آن استفاده میشود و به عبارتی یک نقشه راه است که نشان میدهد شما کجا هستید (وضعیت موجود)، کجا باید برید (وضعیت مطلوب) و چطوری باید برید.
بوم مدل کسب و کار (بیزینس مدل) همان نقشۀ راهی است که اجازه نمیدهد شما در مسیر اشتباهی حرکت کنید و کمک میکند که با یک نگاه یکپارچه بتوانید کسب و کارتان را مدیریت کنید و ساختار و روش کسب درآمد و تولید ارزش را برای یک شرکت تعیین میکند. برای راهاندازی یا داشتن کسب و کار موفق، رفع چالشها، پیداکردن گرههای کور کسب و کار و رقابت در بازار باید نقشه راه کسب و کار خود را بهصورت مکتوب داشته باشید و در این صورت شما میتوانید بهخوبی درک کنید که چگونه کسب و کار شما پول در میآورد و چگونه میتوانید درآمد خود را افزایش دهید. این مدل، بر اساس تحلیلی دقیق از فعالیتها و درآمدهای کسب و کار شما، شما را در تصمیمگیریهای مهم و اولویتبندی و همچنین در بهبود روند کسب و کار و بهبود سودآوری کمک خواهد کرد.
امروزه با گسترش تکنولوژی و افزایش دسترسی افراد به اینترنت، روند روبهرشد دیجیتال مارکتینگ، رقابت شدید بین رقبا در بازار، تورم، کمبود نیروی انسانی متخصص و متعهد و کلی مسائل غیرقابلپیشبینی باعث شده که خیلی از کسب و کارها دچار مشکلات زیادی شوند و ما باید بتوانیم هرچه سریعتر شرایطی که هستیم را تحلیل کنیم و بر اساس شرایط بازار استراتژی مناسب را در کسب و کارمان پیادهسازی کنیم.
بنابراین، برای اینکه سریعتر و هوشمندانهتر به رشد و اهداف کسب و کارتان دست پیدا کنید، فوراً نقشه کسب و کار خود را ترسیم کنید و اگر نمی دونید از کجا شروع کنی از یک بیزینس کوچ حرفهای کمک بگیرید.
صاحب کسب و کار در این ستون نیاز دارد تا مشتریهای خود را به بشناسند. یعنی بدانید دقیقاً چه افرادی با چه مشخصات و نیازهایی مشتریان او هستند، به چه چیزهایی علاقه دارند، چه کاری انجام دهید بیشتر از شما خرید میکنند و معرف شما به دیگران میشوند و همچنین بین رقبا شما انتخاب آنها هستید. ستون بخشبندی مشتری (Customer Segmentation) نوعی رویه در بیزینس است که به شما کمک میکند تا مشتریان خود را به گروههای کوچکتری تقسیمبندی کنید. این کاربرد، به بیزینسها کمک میکند تا به یک درک بهتر از نیازها، خواستهها، و الگوهای مشتریان خود دست یابند و محصولات و خدمات خود را برای هر گروه مشتری بهتر و بهینهسازی کنند. با تقسیمبندی مشتریان به گروههای کوچکتر، شما میتوانید به تأثیر مؤثر بر استراتژی بازاریابی، فروش، و خدمات خود دست پیدا کنید و با بهبود تجربه مشتری، مشتریان فعلی خود را حفظ کرده و همچنین مشتریان جدید به دست آورده و بازار خود را گسترش دهید.
ارزش پیشنهادی مهمترین عنصر الگوی بوم مدل کسب و کار و محرک اصلی تجارت است. ارزش پیشنهادی به مشتری، شامل تمامی خدمات و مزایایی است که شرکت یا محصول موردنظر به مشتریان ارائه میدهد تا مشتری از آنها خرید کند. این مزایا میتواند شامل کیفیت بالا، قیمت مناسب، تنوع محصولات، خدمات پس از فروش، تضمین اصالت و کیفیت محصول و… باشد. بهطورکلی، ارزش پیشنهادی به مشتری، به دلیل مزایایی که به مشتریان ارائه میدهد، میتواند از رقیبان جدا شود و باعث رشد کسب و کار شود و دلیل ترجیح یک شرکت نسبت به سایر شرکتها توسط مشتریان است؛ بنابراین ارزش پیشنهادی، مجموعه یا بستهای از منافع است که شرکت به مشتریان پیشنهاد میدهد.
ارزش راحتی: انجام سریع کارها، بدون نیاز به حضور در مکان، سرعت تحویل کالا،ارسال رایگان، امکان خرید اینترنتی،صندلی راحت و..
ارزش قیمت: قیمت پایینتر یا مناسبتر و..
ارزش طراحی و کیفیت: مثال گوشی اپل، بگ های مناسب و…
نام تجاری یا نام برند: بسیاری از شرکتها با کمک به احساس اعتبار و متمایز بودن در مشتریان به آنها ارائه ارزش میکنند. مثال: کیف و کفش درسا
کاهش هزینه یا ریسک: مثال داشتن گارانتی، تعویض کالا و…
ستون کانالهای ارتباطی در بیزینس، به معنای روشهایی است که یک شرکت از آنها برای ارتباط با مشتریان، پشتیبانی، فروش و بازاریابی استفاده میکند. کانالهای ارتباطی میتوانند شامل تلفن، پست، ایمیل، شبکههای اجتماعی، پیامک و وبسایت و… باشند.
این ستون شامل روشهای مختلفی است که مشتری از محصول و ارزشهای آن آگاه میشود و محصول را ارزیابی و سپس خریداری میکند.
(کانال ارتباط با مشتری ۵ مرحله دارد: آگاهی – ارزیابی – خرید – تحویل – خدمات پس از فروش)
افزایش آگاهی مشتریان درباره محصول و خدمات شرکت (ما چگونه سطح آگاهی مشتریان را از محصولات خود افزایش میدهیم)، کمک به مشتریان برای ارزیابی ارزش پیشنهادی شرکت (چگونه به مشتریان در ارزیابی ارزش پیشنهادی سازمان، یاری میرسانیم)، فراهمآوردن امکان خرید محصولات و خدمات خاص مشتریان (ما چگونه خرید محصولات یا خدمات را برای مشتریان ممکن میسازیم)، ارائه ارزش پیشنهادی به مشتریان (چگونه ارزش پیشنهادی را به دست مشتریان میرسانیم)، فراهم نمودن خدمات پس از فروش برای مشتریان (ما چگونه خدمات پس از فروش را برای مشتریان فراهم میکنیم).
ستون تعامل با مشتری در بیزینس مدل بهعنوان یکی از عوامل کلیدی در موفقیت کسب و کار شناخته شده است. این بخش شامل روابط شما با مشتریان خود میباشد، از زمان آشنایی با محصول یا خدمات شما تا زمان خرید و فرایند دریافت محصول و همینطور در ادامه، درخواست خدمات پشتیبانی و پس از فروش چه نوع رفتاری با مشتری خود دارید. (چطور قلب مشتریان خود را به دست میآورید). ارتباطات مؤثر و بهبود تجربه مشتری میتواند به کسب و کار شما کمک کند تا تعامل بهتری با مشتریان داشته باشد و در نتیجه فروش و درآمد بیشتری کسب کند.
این ستون منبع جریانهای نقدی یک کسب و کار را بررسی میکند (نحوه قیمتگذاری، تخفیفها، درآمد حاصل از فروش محصولات و خدمات، درآمد حاصل از اجاره یا فروش داراییهای ثابت، درآمد حاصل از مازاد عائدات، هزینههای اضافی و…) با بررسی جریان درآمدی میتوان نقاط ضعف و قوت کسبوکار را شناسایی و سپس برنامهریزی برای بهبود آنها انجام داد. جریانهای درآمدی به مقدار پولی که وارد کسب و کار میشود اشاره دارد. استفاده از این ستون، به کسب و کار این امکان را میدهد که درآمدهای خود را بهصورت جزئی و به تفکیک بر اساس مبدأ و نوع درآمد، ارزیابی کند و از این طریق بتواند روی بخشهایی از کسب و کاری که سودآوری بیشتری دارند، تمرکز کند. همچنین، با استفاده از این ستون میتوان گزارشی دقیق از جریان ورودی پول به کسب و کار تهیه و بهعنوان یک ابزار برای پیشبینی وضعیت مالی مورداستفاده قرارداد. با تحلیل جریانهای درآمدی در بازههای زمانی مختلف میتوان عملکرد مالی کسب و کار را بررسی کرد و نقاط ضعف و قوت آن را شناسایی کرد و بهبودهای لازم را اعمال کرد
داراییهای لازم برای عملکرد و ارائه ارزش پیشنهادی شما هستند (نیروی انسانی – منابع مالی – منابع معنوی – منابع فیزیکی). ستون منابع کلیدی یکی از اجزای اصلی یک بیزینس مدل است که به کمک آن میتوانید منابع اصلی و حیاتی کسب و کار خود را شناسایی کنید. این ستون معمولاً شامل منابعی است که برای اجرای فعالیتهای کسب و کار شما ضروری هستند و بدون آنها، بهدشواری میتوانید فعالیتهای خود را ادامه دهید. با شناسایی و مدیریت درست منابع کلیدی، شما میتوانید مطمئن شوید که بهترین استفاده را از منابع خود میکنید و برای رسیدن به اهداف کسب و کار خود، بهترین راه را پیشرو دارید. همچنین، با تمرکز بر منابع کلیدی، میتوانید در مقابل تهدیداتی که برای کسب و کار شما وجود دارد، مقاومت بیشتری ایجاد کنید.
فعالیتها یا وظایف خاصی هستند که در عملکرد کسب و کار شما اساسی هستند. ستون فعالیتهای کلیدی در بیزینس مدل، شامل تمام فعالیتهای مهمی است که برای ارائه محصول یا خدمات، ایجاد ارزش برای مشتریان و بالابردن عملکرد کسب و کار انجام میشوند. همچنین فعالیتهای کلیدی باید به طور مستقیم با ارزشهای پیشنهادی مرتبط باشد؛ زیرا فعالیتهایی که از نظر شما دارای بالاترین میزان اهمیت است، هیچ ارزشی برای مشتریان ندارد.
ستون شرکای کلیدی بهصورت یک لیست از افراد، شرکتها، یا سازمانهایی که بیشترین تأثیر بر کسب و کار شما دارند، شامل مشتریان، تأمینکنندگان، شرکای خدماتی، رقبا و… است. این شرکای کلیدی به شما کمک میکنند تا بتوانید استراتژیهای بهتری برای توسعه کسب و کار خود ایجاد کنید و به سودآوری بیشتری برسید.
استفاده از ستون شرکای کلیدی در بیزینس مدل برای شرکتها اهمیت بالایی دارد؛ زیرا با شناخت دقیق این شرکای کلیدی، شرکت میتواند اعتبار قوی و اهمیت بالایی در نگرش مخاطبان خود داشته باشد. همچنین، با نیازهای شرکای کلیدی بیشتر آشنا شده و برای جلبتوجه آنها و ایجاد همکاری بیشتر با آنها، بهترین راههای کار با آنها را پیدا میکند.
ستون ساختار هزینه به نحوه خرجکردن یک شرکت اشاره دارد و شامل هزینههای کلیدی شرکت و سطح تمرکز شرکت بر هزینهها است.
برنامهریزی بودجه: با استفاده از ستون ساختار هزینه، میتوان برای هر پروژه یا محصول، بودجهای متناسب با هزینههای برنامهریزی شده تعیین کرد و مدیریت مصرف بودجه را دقیقتر کرد.
تعیین قیمت: با توجه به هزینههای مختلفی که در فرآیند تولید یا ارائه خدمات وجود دارد، ستون ساختار هزینه میتواند به شرکتها کمک کند تا قیمتی را تعیین کنند که هم پوشش هزینههای تولید داشته باشد و هم سودآور باشد.
بهبود عملکرد: با نظارت بر ستون ساختار هزینه، امکان بهبود عملکرد و کاهش هزینههای اضافی وجود دارد، چرا که کارشناسان مالی میتوانند بررسی کنند که هزینهها در کدام بخشها بیشتر هستند و بهبودی در آن بخش میتواند بهبود کلی عملکرد را نیز باعث شود.
تصمیمگیری: با دسترسی به اطلاعات ستون ساختار هزینه، میتوان تصمیمهای بهتری در خصوص انتخاب تامینکنندگان، انتخاب روشهای تولید و طراحی استراتژیهای بازاریابی گرفت.
👋 سلام به همه صاحبین کسب و کار! جا داره به شما تبریک بگم که از هر فرصتی استفاده میکنید برای رشد کسب و کار خودتان.
❗️ آیا شما به دنبال یک حرکت جدید برای بهبود کسب و کار خود هستید؟ آیا به دنبال راهکاری هستید که باعث افزایش درآمد بیشتر کسب و کارتان شود؟ 🤔
در اینجا، آکادمی سیستایم منتظر شماست تا با کمک هم نقشه راه کسب و کارتان را پیادهسازی کنیم.
با ارائه خدمات نوشتن بیزینس مدل آکادمی سیستایم، ما این امکان را به شما میدهیم که بتوانید بر روی راهکارهای خود کار کنید و کسب و کار خود را به سمت پیشرفت و بهترین نتایج ببرید.
همچنین، با استفاده از خدمات ما، شما میتوانید بهدرستی برنامههای مالی خود را تنظیم کنید و به درآمد بیشتر دست یابید. 🤑
پس اگر میخواهید به کسب و کار خود ارزشافزوده دهید، ما از شما دعوت میکنیم که از خدمات بیزینس مدل آکادمی ما استفاده کنید. 🙌
با ما همراه باشید و به کسب و کار خود ارتقا بدهید! 💪
باعث افتخار ما خواهد بود که بتوانیم یک گفتگوی معنادار و نتیجه محور ۶۰ دقیقهای با شما داشته باشیم، به همین دلیل مشخصکردن زمان دقیق جلسه و آشنایی ما نسبت به کسب و کارتان به این امر کمک زیادی خواهد کرد. لطفاً فرم زیر را بادقت و اطلاعات دقیق پر کنید، مشاوران سیستایم در کمتر از ۲۴ ساعت با شما تماس میگیرند.
برای درخواست مشاوره سیستم سازی و سایر خدمات شماره تماستان را ارسال کنید
آکادمی سیستم سازی سیستایم با هدف فرهنگ سازی و آشنایی افراد فعال در حوزه کسب و کار با معقوله ای کلیدی به نام (سیستم سازی) که متاسفانه در ایران به طور شفاف و جامع در مودش صحبت نشده و مهجور واقع شده پایه گذاری شد. سیستایم ترکیبی از system و time هست که به مهمترین خواسته هر صاحب کسب و کار که داشتن درآمد مطلوب و زمان آزاد می باشد اشاره دارد. با سیستم سازی هم درآمد دلخواه و هم زمان کافی برای لذت بردن از درآمدتان را تجربه خواهید کرد.
بیزینس کوچ های آکادمی سیستایم آماده ارائه مشاوره و صحبت در مورد چالش های کسب و کار شما هستند
همین حالا با ما تماس بگیرید
مدرن ترین سرمایه گذاری
تصمیمگیری آگاهانه برای کسب و کار
مهمترین دلیل رشد کسب و کار ها
شاه کلید رفتن به سطح بالاتر
نقشه گنج کسب و کار ها
راه های ارتباطی
تمام حقوق این سایت محفوظ است
باعث افتخار ما خواهد بود که بتوانیم یک گفتگوی معنا دار و نتیجه محور ۶۰ دقیقه ای با شما داشته باشیم، به همین دلیل مشخص کردن زمان دقیق جلسه و آشنایی ما نسبت به کسب و کارتان به این امر کمک زیادی خواهد کرد. لطفا فرم زیر را با دقت و اطلاعات دقیق پر کنید ، مشاوران سیستایم در کمتر از ۲۴ ساعت با شما تماس می گیرند.
باعث افتخار ما خواهد بود که بتوانیم یک گفتگوی معنا دار و نتیجه محور ۶۰ دقیقه ای با شما داشته باشیم، به همین دلیل مشخص کردن زمان دقیق جلسه و آشنایی ما نسبت به کسب و کارتان به این امر کمک زیادی خواهد کرد. لطفا فرم زیر را با دقت و اطلاعات دقیق پر کنید ، مشاوران سیستایم در کمتر از ۲۴ ساعت با شما تماس می گیرند.